Vape – her er alt du trenger å vite

Har du lurt på hvordan vaping fungerer og hva det egentlig er. Her oppsummerer vi alt om vape.

Hva er vape?

Vape er en type e-sigarett. E-sigaretten er et produkt hvor man inhalerer damp, med eller uten nikotin. Dette fungerer som et alternativ til den tradisjonelle sigaretten der det er tobakk som antennes. En e-sigarett kan inneholde ulike mengder nikotin eller være helt nikotinfri. Den kan også bli tilsatt forskjellige aromaer og smak.

For en e-sigarett brukes et batteridrevet varmeelement til å fordampe en væske, som deretter inhaleres gjennom et munnstykke. Produktet kommer i mange forskjellige størrelser og formater. Det blir ofte brukt som et hjelpemiddel for å slutte med røyking.

Vape med nikotin Norge

I Norge er det kun lovlig å selge vape og e-sigaretter uten nikotin. Vape med nikotin blir lovlig å selge i Norge, dette har lenge vært indikert. Men det har ennå ikke blitt fastsatt ved lov. I november 2023 ble det igjen brakt opp, og det er blitt lovet at man i 2024 skal få kjøpe vape med nikotin i Norge. Loven er dog ikke klar ennå.

Hva er forskjellen på vape og sigaretter?

Hovedforskjellen på disse to produktene er måten de lar forbrukeren trekke inn innholdet. Dampen som produseres av en vape inneholder smakstilsetninger, andre kjemikalier og eventuelt nikotin. For sigaretter brenner man tobakk for å produsere røyk. Denne røyken inneholder nikotin, i tillegg til tobakk, som er ansett som kreftfremkallende.

Hvem fant opp e-sigaretten?

E-damp, slik vi kjenner det i dag, ble oppfunnet av en kinesisk farmasøyt, Hon Lik, i 2003. Han ble inspirert til å lage et alternativ til tradisjonell røyking etter at hans far døde av lungekreft.

Den første e-sigaretten ble introdusert til markedet i 2004. Siden introduksjonen har den blitt stadig mer populært som et alternativ til den tradisjonelle sigaretten.

Vape Norge

E-sigaretter blir stadig mer populært i Norge og de siste årene har salget økt. Flere får øynene opp for utvalget og smakene som finnes. Dette fører til at flere også velger å legge tobakkssigaretten fra seg for godt.

Foreløpig er Vape med nikotin ulovlig i Norge, men i løpet av 2024 blir dette lovlig i følge Helsedirektoratet.

Vape aldersgrense

Vil du bruke e-sigaretter i Norge, da må du være over 18 år. E-sigaretter følger samme regler som andre tobakksprodukter. For å selge disse produktene til kunder, må kunden være fyllt 18 år.

Vape Nation

Dette er bare ett av mange buzzwords man forbinder med bruk av e-sigaretter. Hva folk legger i dette vil variere, men urban dictionary skriver at det betyr:

  • a nation dedicated to the homies who set out to rip the fattest vape cloud possible
Handlekurv
Skroll til toppen