Hvit snus i snusboks

Hva betyr de forskjellige porsjonstypene?

White portion. Original porsjon. Hvit porsjonssnus. All white snus. Helhvit porsjonssnus. Hva er egentlig forskjellen på disse uttrykkene, og hva har det å si for meg?

Du har kanskje vært i butikken eller kikket på nettet og blitt overveldet av alle de forskjellige ordene som brukes for å beskrive produktene. Det finnes så mange begreper og navn at det ikke alltid er like enkelt å vite hva som er hva. For hva betyr egentlig hvit porsjonssnus, og hvorfor er det ingen som skriver om brun snus?

Vi i Snusbutikk forstår at det kan være vanskelig å få full oversikt over alle de diverse definisjonene som brukes på markedet, og derfor har derfor skrevet denne korte artikkelen med hensikt om å gjøre det enklere for deg å velge riktig type snus. Det finnes tross alt ikke noe som er verre enn å få et annet produkt enn det man forventer, i hvert fall ikke når nikotinsuget står på som verst.

I utgangspunktet er snusen, som er produsert på de eksotiske tobakksbladene, brun i fargen. Det er dette som kan kalles den originale snusen. Denne selges både i en løs variant og i porsjonspose. Disse porsjonsposene ble først introdusert tidlig på 1970-tallet etter at flere pleiere ved et sykehjem skrev brev til den svenske snusgiganten Swedish Match, med et ønske om en snusvariant som ville være enklere å bruke for deres eldre pasienter som slet med å «bake» den løse snusen på grunn av slitne hender. Selskapet gjorde som de ble bedt om, og vipps så var den originale porsjonsposen til.

Før ble disse porsjonsposene farget av tobakken, og var både våte og brune. Som årene gikk, og snus ble mer utbredt, kom også etterspørselen for en mer delikat snusopplevelse med renere poser som rant mindre. På slutten av 90-tallet kom derfor det som kalles white portion, et produkt som i dag er den mest velkjente og brukte varianten på markedet. Den hvite porsjonsposen er tørrere enn den originale, og renner derfor mindre. I tillegg ser den mer appetittlig ut, og gir en bedre smak- og nikotinopplevelse enn de originale porsjonsposene. Det er altså disse som kalles hvit porsjon, eller white portion.

Til slutt har vi den helhvite porsjonsposen. Den ble introdusert i 2014 gjennom Epok, den første helhvite porsjonssnusen på markedet. Denne snusen er unik fra den tradisjonelle snusen ved at den er fullstendig hvit, noe som gjør at man unngår misfarging på tennene, et problem mange snus-brukere er kjent med. Denne typen som kalles derfor helhvit – eller all white. Den produseres ved at man kjemisk renser tobakken før man putter den i posen. Dette gjør at helhvit snus inneholder mye mindre tobakk enn annen snus. Den er tørrere enn de originale og hvite porsjonsposene, men renner også mindre.

Vi går gjennom det én gang til, for sikkerhets skyld:
 

  • Original porsjon er en snusvariant av brun tobakk i en brun porsjonspose. Den er våt og renner mer enn de andre typene, for de som foretrekker dette. Den originale snusen kalles gjerne original portion.
  • Hvit porsjon er en brun snus i en hvit porsjonspose. Den ser mer delikat ut og renner mindre enn originalen. Dette er den mest populære varianten og blir sett på som den mest standard snusposen på markedet. Den hvite porsjonssnusen kalles ofte white portion eller hvit porsjon.
  • Helhvit porsjon er en hvit snus i en hvit porsjonspose. I en helhvit snus er tobakken renset for nitrosaminer. Dette er en kjemisk forbindelse som finnes i de fleste typer snus, og blir sett på som det mest kreftfremkallende stoffet. Å kvitte seg med dette gjør den helhvite snusen til et av de tryggeste alternativene på markedet. Denne porsjonssnusen kalles også for all white portion.

Vi håper at du nå har litt bedre oversikt over de forskjellige variantene, og at det blir enklere å velge riktig type snus neste gang du handler hos oss!

Handlekurv
Skroll til toppen