Snuff – det glemte tobakksproduktet

Snuff er et tobakksprodukt som for mange går hus forbi. I Norge er det snus i porsjon som blir mest brukt, mens både løssnus, skråtobakk og snuff har en tendens til å bli «gjemt bort» i skyggen.

Hos Snusbutikk og vårt søsterselskap M Sørensen har vi en lang tradisjon for tobakk i all slags former, enten det er snus, sigaretter, skråtobakk, rulletobakk eller sigarer. Vi synes det er viktig å gjøre våre kunder oppmerksom på alle de herlige produktene som stammer fra tobakksplanten, inkludert snuff. Bli med oss på en reise tilbake i tid og finn ut hvordan snuff kan nytes best mulig i denne informasjonsrike artikkelen!

Historien om snuff

Tobakkseventyret startet som vi vet allerede på slutten av 1400-tallet, da den portugisiske munken Ramon tok med seg tobakksfrø fra Haiti og hjem til Portugal med hensikt om å bruke det som et medisinsk middel. Som et resultat av den franske ambassadøren Jean Nicot sin fascinasjon av planten som Ramon tok med seg over Atlanterhavet, endte de tørre tobakksbladene opp som et eget luksusprodukt for den franske overklassen. Luktsnuffen fortsatte å passere landegrenser, hovedsakelig blant de rikeste, og ble et stadig mer populært fenomen på tvers av Europa. Over tid ble produktet så populært at masseproduksjonen startet for full maskin, og etter hvert kunne også den vanlige mannen i gata benytte seg av det en gang så prestisjefylte tobakksproduktet.

Dette var begynnelsen på snuffens historie, men vi hos Snusbutikk er sikre på at det fremdeles er mye historie som kan skrives om dette produktet. Det er viktig for oss at tobakksmangfoldet vedvarer, og vi setter derfor stor pris på alle kunder som fører snuffens tradisjonsrike historie videre.

Hvordan bruke snuff?

Snuff er originalt en samlebetegnelse på to forskjellige produkter. Både tørr snus i pulverform og våt snus som legges under leppa faller under det engelske begrepet snuff. Men det er i all hovedsak den tørre snusen som kommer i pulverform vi snakker om når vi bruker ordet snuff i Norge.

De fleste vet hvordan man bruker en vanlig porsjonssnus. Posen hvetes gjerne litt på tunga før den plasseres på innsiden av overleppen. Der kan den ligge så lenge man ønsker, eller til den begynner å renne. Dette er noe man vanligvis ønsker å unngå å svelge, da smaken er ganske voldsom og kan irritere svelget.

Tørr snuff er derimot kun et pulver som skal sniffes gjennom nesen. Prosessen er ganske enkel. Man legger gjerne en liten mengde snuff på baksiden av hånden, legger hånden opp mot nesen og inhalerer gjennom ett nesebor. På grunn av den svært tynne huden som finnes på innsiden av nesen, resulterer dette i et nærmest umiddelbart nikotinkick.

Noen velger også å legge et knipe med tørr snuff mellom tommelen og pekefingeren, og deretter sniffe på den måten. Man kan også bruke en porsjonsdeler for å enklere fordele snuffen etter ønsket mengde.

Relevante merker i dag

I dag finnes det en rekke forskjellige merker innen kategorien snuff. Hvert merke har gjerne flere forskjellige varianter i diverse smaker, på lik linje med vanlig porsjonssnus. Typiske smakstilsetninger i snuff er blant annet mentol og andre myntesmaker, diverse krydder og fruktsmaker.

I vårt sortiment er det hovedsakelig tre forskjellige varianter som føres. Blant disse finnes Ozona President med smaksaroma av eukalyptus, Gawith Original Apricot med smaksaroma av aprikos og tradisjonell tobakk, samt R-Type fra Ozona med mentol og en fruktig smaksaroma av bringebær.

Med andre ord finnes det en snuff for enhver, og vi oppfordrer alle tobakksentusiaster å gi snuffen en sjanse!

Handlekurv
Skroll til toppen