Nye krav til minstestørrelse for snus fra 2024

Helsemyndighetene i Norge har innført nye krav til minstestørrelse for snus. Se hva disse er og hva det innebærer for snusen som er på markedet i dag.

Norges helsemyndigheter har laget nye krav til minstestørrelse for snus. Disse nye reglene har ingen overgangsperiode. Fra og med 1. januar 2024 må all snus som selges i Norge være i henhold til de nye reglene. Hvorfor myndighetene ønsker å innføre disse reglene er uvisst. Det som er sikkert er at det ved årsslutt vil finnes store mengder usalgbar snus som må destrueres i Norge.

De nye minstekravene

For porsjonssnus har myndigheten bestemt at hver boks snus må inneholde 20 porsjoner. I tillegg må boksen ha et innhold som veier minst 15 gram. For løssnus skal hver snusboks inneholde 30 gram snus. All løssnusen vi selger her på Snusbutikk er heldigvis allerede i henhold til det nye regelverket. Det samme gjelder ikke for porsjonssnus.

Hvorfor settes disse grensene?

Å sette et minstekrav til hvor mye innhold en boks inneholder, vil føre til at mange typer snus blir nødt til å øke mengden snus i hver boks. Dette fører videre til at staten får mer tobakksavgift pr solgte boks snus, og kan være motivasjonen for disse nye reglene. Tobakksavgiften regnes nemlig utfra innholdet i boksen (totalt innhold, ikke tobakksinnhold).

Snus som blir berørt

Vi forventer at det meste av porsjonssnusen vi selger som ikke oppfyller krav om minstestørrelse for snus, vil bli relansert med innhold som følger de nye reglene. Dette fører også i enkelte tilfeller til at prisen vil måtte øke, ettersom økt vekt gir økt tobakksavgift. Porsjonssnus som blir berørt av dette regelverket omfatter blant annet snus fra 24K, Ace, COZ, Dyno Extreme, Dope, frid, Helwit, Kozmo, LOOP, PAZ, XQS og Zyn. Dessuten vil snus med porsjonstypen “mini” enten bli fjernet fra markedet eller relansert i større forpakninger.

Noen snus forsvinner

Snus fra merker som WTF og NF vil forsvinne fra vårt sortiment fra og med nyttår. Grunnen til dette er at det ikke foreligger noen plan fra produsent om å relansere snusen i forpakninger som tilfredsstiller myndighetenes nye krav. Lurer du på noe rundt denne saken? Les mer på Helsedirektoratets sider eller ta kontakt med oss på post@snusbutikk.no!

Tilbake til forsiden eller les alle våre artikler her.

Handlekurv
Skroll til toppen