Supreme snus, ekstremt nikotinnivå!

I en artikkel fra 2020 skriver Nettavisen om fenomenet «supreme snus.» Den russiskproduserte snusen har et nikotininnhold som er opp mot fire ganger så høyt som den sterkeste snusen man kan kjøpe i Norge, med hele 120 mg/g. Til sammenligning har Snusbutikk sin sterkeste snus, 24K Crystal Extra Strong, et nikotininnhold på 45 mg/g.


Trykk her for å se oversikten over 24K-serien, en av våre sterkeste snus!

Det ble først rettet oppmerksomhet mot supreme snusen etter at elever ved en skole i Sverige hadde opplevd å bli kvalme, numne i munnen og generelt ubehag etter å ha prøvd snusen som original kommer fra Russland. Nettavisen har selv gjort undersøkelser på feltet, og funnet ut at selv om snus i utgangspunktet er forbudt i Russland har selskapet bak klart å produsere en ny ekstrem type snus ved å fjerne tobakken og heller tilsette nikotinen i teblader og andre ingredienser. På denne måten kan de benytte seg av smutthull i lovene for å produsere det som nå blir kalt «supreme snus.» 

Trykk her for å lese om RITE, en svært sterk snus fra Ministry of Snus.

Forsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, har ved flere anledninger kommentert saker som dreier seg om tobakk- og nikotinprodukter. Til Nettavisen sier han at denne type snus er «milevis over normalen», og at selv ikke den mest drevne nikotinbruker vil kunne oppleve en så stor mengde nikotin som behagelig. I verste fall kan kroppen få et sjokk som kan resultere i blant annet høyere puls, kaldsvette og forstyrret hjerterytme. Selv om nikotin i seg selv er relativt ufarlig, kan disse symptomene være helseskadelige for brukeren. 
 

Trykk her for å se en oversikt over de vanligste styrkegradene for snus!

Swedish Match, en av Sveriges største produsenter av snus, har også kommentert i artikkelen fra Nettavisen. De viser til at snus som selges på det norske markedet hovedsakelig er produsert i Sverige, et land hvor myndighetene regulerer produksjonen, altså hvilke innhold som er lovlig å bruke.

Kommunikasjonssjefen i Swedish Match Norge, Nils Erlimo, forteller videre at myndighetene i Norge ikke har noen klare regler for regulering av produkter som selges, og understreker at det av den grunn er fullt mulig for de russiske produsentene å selge «supreme snus» i Norge, så lenge de kommer pakket i en nøytral boks på lik linje med andre snustyper. 

I et intervju med TV2 forteller han at det ikke er noen form for kontroll over hva snusen inneholder, og at det i verste fall kan være skadelig for forbrukeren. Dette blir bekreftet av nikotinekspert ved Folkehelseinstituttet, Rune Becher, som minner oss om at et såpass høyt nikotininnhold i verste fall kan resultere i en mild forgiftning. Ved de mer alvorlige tilfellene kan en slik forgiftning gi økt blodtrykk og hjertefrekvens, som videre kan skade både hjerte- og karsystemet. 

Hos Snusbutikk er vi svært opptatt av kundens velvære, og vi anbefaler derfor alle å være forsiktige med hva de legger under leppa. Alle produkter som blir solgt i nettbutikken vår har blitt vurdert som trygge for våre kunder.